“Aangezien farmaceutische supply chain netwerken een mondiale schaal kennen, is het dilemma óf kiezen voor concentratie en consolidatie óf voor een nieuwe structuur waarin nabijheid tot de markt de belangrijkste drijfveer is. Uiteindelijk draait het om de balans tussen kosten, serviceniveau en risicobeperking” volgens Johan Beukema, partner bij Buck Consultants International en Eelco Dijkstra, senior adviseur bij Buck Consultants International.

Asia-Pacific

Neem bijvoorbeeld de regio Asia-Pacific. Farmaceutische bedrijven werken daar voornamelijk met nationale distributiecentra die worden beleverd vanuit een mondiale fabriek. Tijdens het LogiPharma congres in Singapore, presenteerde Eelco Dijkstra onlangs de eindresultaten van een onderzoek van Buck Consultants International waaruit blijkt dat 80 procent van de farmaceutische bedrijven hun supply chain netwerken in de Asia Pacific-regio (APAC) aan het herzien zijn. De voordelen van regionaliseren zijn betere beschikbaarheid van producten, kortere levertijd en lagere supply chain kosten. “Gemiddeld besparen onze klanten 10 tot 18% op hun supply chain kosten door het herstructureren van hun regionale netwerk. Het belangrijkste is echter dat een regionaal model in de APAC-regio een schaalbaar groeiplatform garandeert”, zegt Dijkstra. “Een strategie waarbij producten zo laat mogelijk worden verpakt en gelabeld, verhoogt bovendien de financiële aantrekkelijkheid van regionalisering.”

Supply chain 2020

De farmaceutische supply chains van 2020, vragen om een hoge mate van integratie van productmanagement, commerciële doelstellingen en bedrijfsprocessen. Dat was de belangrijkste conclusie van het jaarlijkse Zwitserse Supply Chain Dinner in Basel, georganiseerd door Buck Consultants International in samenwerking met vastgoedontwikkelaar Gazeley. Vijfentwintig topmanagers namen aan dit exclusieve evenement deel, waar onder andere Richard Groenenboom, Head of Global Supply Chain Capabilities van Roche Pharmaceuticals, zijn visie gaf. Hij stelt: “Bij responsieve supply chain gaat het om meer dan enkel het heroverwegen van de locatie en de omvang van distributiecentra. Focus moet ook liggen op het effectief managen van complexe mondiale supply chain netwerken vanuit een end-to-end perspectief”. Een belangrijk discussiepunt is ook de segmentatie van supply chains. “Van een ‘one size fits all’-structuur, transformeren supply chains van farmaceutische bedrijven naar een gesegmenteerde strucutuur waarin maatwerkoplossingen per product en/of markt worden geboden. Segmentatie leidt uiteindelijk tot een hogere kwaliteit van de supply chain met bovendien lagere kosten”, aldus Johan Beukema.

Thema's

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI