Veel Nederlanders juichen de wisseling van de wacht toe in de VS, blogt René Buck. Maar wat zijn de economische plannen van Biden?

Stel je hebt verkiezingen in een Westers land met twee kandidaten. De ene is een narcistische hork met gebrek aan empathie en gevoel voor bestuurlijke en juridische verhoudingen, die eigen volk en land vooropstelt, maar ook 230.000 virusdoden in zijn eigen land bagatelliseert. Zijn werkwijze: eerst twitteren en dan (te kort) nadenken.

De andere kandidaat is een saaie, maar ervaren beroepspoliticus, die het hele volk wil representeren en uit is op samenwerking met uiteenlopende kiezersgroepen binnen en buiten het parlement. Werkwijze: geen twitter, (erg lang) nadenken, werken achter de schermen.

Wie wint?

Wie wint? In elk Westers land wint de tweede kandidaat met minimaal 80 procent. Maar niet in de VS, daar wint de tweede kandidaat nipt met 50.6 procent, met opgeteld pakweg 100.000 cruciale stemmen meer dan zijn opponent op een totaal 147 miljoen uitgebrachte stemmen.

De verkiezingen draaiden om Trump. De voorstanders uiteraard pro-Trump en trots op zijn klinkende economische resultaten en Law & Order-uitstraling; de Democraten vooral anti-Trump en vóór een strakke covid-19-aanpak, niet zozeer pro-Biden. Want wat Joe Biden vooral wil is Trump en corona de deur uit en wel zo snel mogelijk.

Economische plannen van Biden

Maar wat zijn de economische plannen van Biden? Precorona deed Trump het heel goed: gestuwd door een formidabele belastingverlaging van 35 procent naar 21 procent, afschaffen van regelgeving en een harde strijd met China mochten de economische resultaten er zijn: recordlage algemene werkloosheid, recordlage jeugdwerkloosheid, recordhoge werkgelegenheid voor Afro-Amerikanen.

Hoe zal dat gaan onder het regime van Biden en Harris? De vennootschapsbelasting gaat prompt omhoog van 21 procent naar 28 procent en de grote petrochemische sector krijgt strakke milieubepalingen voor de broek. ‘America First’ wordt gecontinueerd, maar Biden & Harris benoemen het niet zo, maar het komt er wel op neer als je buitenlandse investeringen extra wilt belasten en de handelsoorlog met China voortzet, met weliswaar een andere tone of voice.

Impuls van miljarden

Om de enorme werkloosheid, die met nu ruim 11 miljoen is gestegen tot recordhoogte, te keren probeert Biden een investeringsimpuls van 2.200 miljard dollar (da’s veel geld) door het Amerikaanse congres te krijgen; Republikeinen zitten op een kwart. Daar komt nog een kassabon van 7.000 miljard (over 10 jaar) bij aan verbeteren infrastructuur, verduurzaming van de economie en steunmaatregelen voor lage- en middeninkomens.

Het huidige tekort van de Amerikaanse regering is al 30.000 miljard dollar (da’s echt een heleboel geld). Nu al is er per Amerikaanse burger een staatsschuld van 80.000 euro. Ter vergelijking in Nederland: ongeveer 22.000 euro. Gelukkig kan de FED de inflatie laag houden, want die zou met dit soort verhoudingscijfers als een komeet omhoog schieten.

Biden begint aan een superlastig economisch karwei: de stijgende coronabesmettingen en een hoge werkloosheid, opboksend tegen Trump’s economische resultaten, schulden toevoegend met enorme investeringen, maar vooral ook inkomenssteun. En een investeringsklimaat dat minder uitnodigend wordt, omdat de Democratische president simpelweg zijn prioriteiten anders legt.

Handelsrelatie met de VS

Een op zijn best matige economische groei, hogere bedrijfsbelastingen, stijgende overheidsschulden en geen substantieel minder Amerikaans economisch isolationisme. Op voorhand geen geweldige economische vooruitzichten voor één van de top economische wereldmarkten zal ook niet positief uitvallen voor een open handelsnatie als Nederland, al zal de export profiteren van de Amerikaanse inkomenssteun. De mainports Rotterdam en Schiphol hebben stevige handelsrelaties met de VS. De VS zijn tevens de belangrijkste buitenlandse investeerders in Nederland met bijna 3.000 bedrijven en ruim 200.000 directe personeelsleden, die allemaal in kantoren, distributiecentra en fabrieken overal in Nederland werken.

Veel Nederlanders juichen de wisseling van de wacht toe in Washington en daar is ook reden toe vanuit leiderschapsbeoordeling, brede maatschappelijke doelen en ‘unification’. Maar vanuit economische optiek zijn de eerste regeringsjaren van Biden & Harris ongewis, dunkt mij.

Belangrijke keuze

Tot slot een tip voor Amerikaanse politiekverslaafden. Zet de wekker op woensdag 6 januari 4 uur ’s ochtends. De dag daarvoor stemmen immers de kiezers in Georgia voor twee senaatszetels. Als die naar de Republikeinen gaan dan hebben de Democraten géén meerderheid in de Senaat, waarmee tal van maatregelen zullen worden geblokkeerd. Onze VP North America Allison – zelf inwoner van Atlanta – leerde me het Amerikaanse gezegde over de superdrukke luchthaven van Atlanta: ‘Whether you are going to heaven or hell, you always pass Atlanta’. Dat is nu ook op de politiek van toepassing…. Of om met Donald Trump te spreken ‘De verkiezingen zijn nog niet voorbij’.

Bron: Vastgoedmarkt, 2020

 

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI