Dagelijkse uitdaging bij transportplanning: hoe kunnen afnemers tijdig worden beleverd als de files steeds langer en onvoorspelbaarder worden? Oplossing: gebruik eigen data én de data van overheden. De voortgaande economische groei in Nederland biedt volop kansen, maar gaat ook gepaard met knelpunten. Neem nu de congestie op de weg, die volgens het kennisinstituut KIM de komende 6 jaar met 30 tot 35% zal groeien. Een forse uitdaging voor de transportplanning, want hoe kan je afnemers tijdig blijven beleveren bij steeds langere files? Een slimme oplossing is dat bij de dagelijkse transportplanning alle data gebruikt worden, die de operatie efficiënter kan maken, ook data van overheden.

Gemeenten en Rijkswaterstaat hebben steeds meer data ter beschikking die bedrijven kan helpen met een meer optimale transportplanning. “Denk aan informatie over wegafsluitingen. Nu worden chauffeurs vaak verrast door omleidingen met de bekende gele borden in gemeenten. Daar zijn ze onverwacht tijd mee kwijt en die vertragingen zijn lastig in te halen” zegt Kees Verweij, Partner bij Buck Consultants International. “Maar dat kan anders. Als gemeenten deze data via een open source digitaal ter beschikbaar stellen, kan de dienstverlener die in zijn transportplanning opnemen. Zo hoeft er minder tijd verloren te worden, en dat geeft een win-win situatie voor bedrijven en overheden.” Tijdens een drukbezocht seminar op de vakbeurs Transport & Logistics in Rotterdam presenteerde Kees Verweij de mogelijkheden voor bedrijven om beter gebruik te maken van Big Data van overheden.

Smart Logistics
Buck Consultants Internationaal heeft alle mogelijkheden om data van overheden en bedrijven op logistiek vlak met elkaar te combineren in een Actieprogramma samengebracht. Verweij: “Er zijn mogelijkheden voor bedrijven en overheden om data te delen op lokaal, regionaal en (inter-)nationaal vlak. Belangrijk is dat dit via een onafhankelijk platform gebeurd en dat de vertrouwelijkheid van data waar nodig gegarandeerd blijft. Als je dat geregeld heb is er verrassend veel mogelijk.” Voorbeelden zijn de inzet van slimme stoplichten of de inzet van synchromodaal transport.

Geïnteresseerd in de presentatie van Kees Verweij?

Thema's

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI