EINDHOVEN - Een recordaantal buitenlandse bedrijven overweegt, mede door corona, om naar Brabant te komen. Dat stelt de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Die ziet niet alleen kansen voor Brabant, maar ook obstakels. Zoals corona zelf.

De bouw van het nieuwe kantoor van Delta Electronics op de Automotive Campus Helmond ging in 2019 spectaculair van start. © Sem Wijnhoven /DCI

Niet alleen Brexit ook corona heeft de belangstelling van buitenlandse bedrijven voor Brabant aangewakkerd, volgens Eelco Brinkhoff directeur bij BOM: ,"Er was al een beweging gaande van regionalisering en decentralisatie door bedrijven. Corona heeft pijnpunten blootgelegd en daar zie je nu de reactie op. Bedrijven zijn aan het nadenken hoe ze zaken beter kunnen organiseren. Over het eerste kwartaal van dit jaar zien we een record - meer dan honderd- aan potentiële bedrijfsplannen in Nederland. Brabant heeft een goede kans om die binnen te halen. Wij denken dat twintig procent daarvan gerealiseerd kan worden."

Internationale bedrijven met al een vestiging

De BOM, dat buitenlandse ondernemers wil verleiden zich in Brabant te vestigen, heeft Buck Consultants onderzoek laten doen. Van de 73 door Buck ondervraagde (internationale) ondernemingen geeft de helft aan meer lokaal te willen werken met toeleveranciers en nog eens een kwart geeft aan te overdenken productie naar Europa te halen. Voor Brabant gaat het vooral om bedrijven die actief zijn in de high tech maakindustrie, biowetenschappen en gezondheid en agrofood. Het gaat om bedrijven met al een kleine vestiging in Brabant.

Voorbeeld daarvan is het Taiwanese Delta Electronics. Gestart in een klein kantoor in Eindhoven bouwt het in Helmond aan een nieuw hoofdkantoor op de Automotive Campus voor Delta’s industriële automatiseringsactiviteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

Gebouwen bekijken is lastig

Maar corona frustreert ook de uitvoering, weet Johan Beukema, partner bij Buck Consultant International. "Wij zien dat bedrijven meer locatie studies dan ooit doen, maar de fase om in een land of regio gebouwen te bekijken is lastig. Door corona gaat dat met de voet op de rem. Dit onderzoek laat zien dat er voor Noord- Brabant kansen liggen bij bedrijven die al in beperkte mate aanwezig zijn in de regio. Focus is hierbij belangrijk, want ook onze buurlanden hebben sterke proposities en zien dezelfde kansen".

Ook Brinkhoff waakt voor teveel optimisme. "Het is geen hosanna, maar er zijn kansen die we willen verzilveren. We moeten nu de regie nemen zoals in de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Je wilt voorkomen dat je bedrijven die willen, niet kunt huisvesten. We moeten kijken naar wat past en waarde die kan worden toegevoegd. De ervaring leert dat we over twee jaar kunnen meten of we ons voordeel hieruit hebben gehaald."

Bron: Lizette van Neer - van Dingenen, Eindhovens Dagblad
3 april 2021

 

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI