Nederland ‘verdoost’, maar met het werkklimaat binnen is het vaak droevig gesteld. Autoriteiten stellen namelijk weinig eisen aan distributiecentra. Het huidige personeelstekort zet werkgevers onder druk om toch te innoveren.

De kantine van het distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle. Operationeel directeur Frans Falize zou er (met enig gevoel voor overdrijving) zo ‘een diner voor twee’ boeken. Foto’s: Renate Beense voor het FD

De A28 is om de hoek: even verderop zoeven auto’s in de richting van Utrecht of Groningen. Toch voelt de snelweg hier niet dichtbij. Of althans, verder weg dan bij andere distributiecentra. Het wuivende hoge gras, de klaprozen en de kwetterende vogels vormen een gevoelsmatige buffer.


Naast de parkeerplaats van het distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle ligt een grote natuurtuin, inclusief een insectenhotel, een wand waar zwaluwen kunnen broeden en een heuse kikkerpoel.


Op het terras voor het gebouw zitten medewerkers in fluorescerende hesjes aan picknicktafels of in luie stoelen. Sommige van hen zijn verdwaald in hun telefoon, andere lezen een boek of kijken naar de tuin. 

‘Het is natuurlijk waanzin dat je in 2021 nog steeds een doos zonder zonnepanelen mag neerzetten’

Op deze plek werkt idylle op de een of andere manier vervreemdend. Wat doet die tuin hier, en dat terras met die stoelen? Denkend aan distributiecentra ziet men, ja, wat eigenlijk? Hoekige panden met een grote parkeerplaats. Zelden nemen bedrijven de moeite de onherbergzame plek die zij hebben uitgekozen wat aangenamer te maken.

Is dat erg? Wel als je bedenkt dat zulke gebouwen het Nederlandse landschap in toenemende mate bepalen en op sommige plekken zelfs domineren. Inmiddels werkt meer dan een kwart miljoen mensen in Nederlandse magazijnen, schat onderzoeksbureau Buck Consultants International (BCI). Volgens BCI telt Nederland nu meer dan 40 miljoen vierkante meters aan distributiecentra — een verdubbeling ten opzichte van zeven jaar geleden.

Dankzij de groei van e-commerce zijn vooral kleine cityhubs en XXL-­magazijnen tegenwoordig populair: panden van meer dan 40.000 vierkante meter. Van de distributiecentra die ­vorig jaar zijn opgeleverd heeft iets meer dan de helft een zogenoemd Breeam-duurzaamheidskeurmerk, zegt BCI. In dat geval liggen er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak.

Wehkamp-medewerkers kunnen genieten van een natuurtuin, zwaluwwand en een heuse kikkerpoel.

Lees het volledige artikel op het Financieele Dagblad

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI