Een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld is neergestreken in Rotterdam. Experts verwachten dat de regio daarmee ook meer datacenters kan verwachten. Over het nut daarvan bestaat discussie.

Nederland heeft meer datacenters dan nodig voor eigen gebruik, stelt een recent rapport in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Illustratie: iStock/FD Studio

In twee datacenters in de regio Rotterdam staat sinds kort een zogeheten ‘pop’, een point-of-presence, van internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Elk van deze machines kan per seconde 880 Gigabit aan internetverkeer verwerken.

Martin Prins, ondernemer en 'kwartiermaker' bij de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter, is trots op de komst. Hij heeft er jaren voor moeten lobbyen, vertelt hij. De komst is volgens hem belangrijk. De economie digitaliseert immers snel en internetknooppunten staan aan de basis van die digitalisering.

Het internet is verdeeld over vele tienduizenden zogeheten autonomous systems. Google is er bijvoorbeeld één, en Ziggo, en KPN. Een internetknooppunt verbindt verschillende van deze autonome systemen met elkaar, al zijn er technisch ook andere manieren. Daarmee zorgt een internetknooppunt dus voor snellere en efficiëntere communicatie.

En AMS-IX is niet zomaar een internetknooppunt, maar wereldwijd een van de belangrijkste. Dit knooppunt verbindt talloze organisaties met elkaar. Niet alleen in Amsterdam, want AMS-IX zit bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten, India en Hongkong. Stuk voor stuk belangrijke plaatsen voor het internet.

Geen groei meer in Amsterdam

Interesse om ook naar het digitaal veel kleinere Rotterdam te komen had AMS-IX aanvankelijk niet. Maar die situatie is veranderd, vertelt een woordvoerder. Het belangrijke Amsterdam kan namelijk nog maar beperkt groeien en Rotterdam is een mooie richting om naar uit te breiden.

‘In Nederland doen we graag alsof Rotterdam en Amsterdam heel ver uit elkaar liggen, maar eigenlijk is Nederland één grote stad als je het vergelijkt met bijvoorbeeld New York’, verklaart Stijn Grove, directeur van brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA).

Er zijn meer signalen dat Rotterdam aan het groeien is. De regio mikt op wat kleinere datacenters die maximaal zo’n 5 hectare in beslag nemen en lijkt daarin te slagen. Het regionale datacenterbedrijf NorthC is bijvoorbeeld bezig met het uitbreiden van zijn datacenter bij Zestienhoven.

Lees het volledige artikel op het Financieel Dagblad

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI