Bedrijven in de hele wereld zien de noodzaak tot het vaker en in meer detail herzien van hun productienetwerken in termen van aantal, omvang en functionaliteit van fabrieken, locaties en productietechnologie. Deze behoefte wordt gedreven door onder andere geopolitieke onzekerheden, steeds snellere markt- en locatieveranderingen en nieuwe productietechnologieën.
Door de groeiende onzekerheden wordt vaak gekozen voor een scenarioanalyse. Het geografische schaalniveau van de optimalisatie kan verschillen: één land (bijvoorbeeld VS, China), één regio (bijvoorbeeld Europa of Zuidoost-Azië) of juist wereldwijd.
Uiteenlopende interne en externe overwegingen kunnen ten grondslag liggen aan de behoefte om productienetwerken te herzien: kostenreductie, groei van de business in nieuwe markten, overnames of fusies of bijvoorbeeld geopolitieke ontwikkelingen. Dit soort vraagstukken spelen bij grote, volwassen bedrijven die een focus op efficiency hebben, maar ook bij snelgroeiende bedrijven waar de aandacht veel meer is gericht op het creëren van meer capaciteit om aan de toekomstige marktvraag te kunnen voldoen.
Bij de optimalisatie van productienetwerken wordt veel gebruik gemaakt van scenarioanalyses. Op basis van aannames over bijvoorbeeld marktontwikkelingen, kostenontwikkelingen en technologische innovatie worden verschillende scenario’s gedefinieerd voor het optimale netwerk van productiefaciliteiten. Voorbeelden van scenario’s zijn het consolideren versus uitbreiden van het aantal fabrieken, off-shoring versus near-shoring, investeren in nieuwe productietechnologie versus uitbreiden op een lage kosten-locatie, produceren in grote fabrieken die de hele wereld bedienen versus kleinere faciliteiten die een regio bedienen.
Buck Consultants International signaleert een aantal trends en ontwikkelingen in haar adviesbureau-praktijk in de optimalisatie van productienetwerken:
Buck Consultants International biedt de volgende diensten aan op het gebied van de optimalisatie van productienetwerken:
Stel uw vraag aan onze expert