In een land met schaarse ruimte en veel nieuwe plannen is rekenkundig inzicht in de economische en maatschappelijke effecten van een investering van belang om te komen tot een zorgvuldige afweging en besluitvorming voor het inzetten van publieke en publiek- private middelen. Op basis van inzicht in kosten, baten en effecten wordt afgewogen waar een economische en/of maatschappelijke meerwaarde kan ontstaan. Daarvoor bestaan verschillende instrumenten en technieken. De meest bekende is de zogenaamde maatschappelijke kosten- en batenanalyses (MKBA), maar het kan ook gaan om marktonderzoek en haalbaarheidsanalyses, het opstellen van businesscases (BC) of economische effectanalyses (EEA).
Het vroegtijdig signaleren en identificeren van kansrijke projecten vanuit de opgaven van een gebied of regio wordt hierbij steeds belangrijker.
In een MKBA (Maatschappelijke kosten- batenanalyse) worden de maatschappelijke effecten van een investeringsproject volgens min of meer voorgeschreven richtlijnen onderzocht en indien mogelijk in euro’s gewaardeerd. Binnen de MKBA-systematiek wordt onderscheid gemaakt tussen drie typen projecteffecten:
Het MKBA-kader vormt niet alleen een rekenkundige tool, maar ook een waardevolle manier van denken. Het betreft immers een
Door middel van een economische impactanalyse ontstaat inzicht in de hoe een project doorwerkt in de economie. Anders gezegd: wat zijn de te verwachten effecten in termen van werkgelegenheid, bestedingen en toegevoegde waarde?
Een haalbaarheidsonderzoek kan bestaan uit verschillende elementen. Denk hierbij aan zaken zoals marktanalyse, vraagprognose, investeringsraming, verdienmodel, exploitatieopzet, financieringsplan, risicoanalyse. De elementen worden samengebracht in een integrale businesscase als basis voor publieke en private besluitvorming.
Vragen die beantwoord worden
Buck Consultants International is een erkend specialist op het gebied van Maatschappelijke Kosten- en Batenanalyses (MKBA’s).
Adviseurs van ons bureau hebben veel ervaring met het uitvoeren van beleidsondersteunende effectenanalyses om te komen tot besluitvorming over het investeren in ruimtelijk economische en infrastructuurprojecten. Dit geldt voor een breed scala aan nationale, regionale en lokale initiatieven. Van integrale gebiedsontwikkelingen en infrastructurele investeringen, tot het opzetten van innovatiefaciliteiten en het investeren in intermodale terminale en verschillende vormen van duurzame energieopwekking (energietransitie).
Stel uw vraag aan onze expert