De groei van logistiek vastgoed bedroeg naar verwachting vorig jaar ruim 2,6 miljoen m² en dat zal dit jaar ongeveer hetzelfde zijn. Dat is ‘slechts’ 15 procent minder dan de topjaren 2018 en 2019, terwijl eerder dit jaar nog een daling van meer dan 30% werd verwacht. Met name e-commerce-, food en farmabedrijven vragen veel extra ruimte.
Met de logistieke sector in haar kielzog slaat de logistieke vastgoedmarkt zich goed door de corona-crisis heen. De huren van distributiecentra gaan dit jaar zelfs naar verwachting met gemiddeld 2,5-3,5% stijgen, terwijl de aanvangsrendementen dalen met 20-30 basispunten (hetgeen een teken van laag risico is).
De realisering van XXL DC’s (megadistributiecentra van meer dan 40.000 m²) blijft in 2020 en 2021 naar verwachting op hetzelfde hoge niveau van 2019.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek van economisch-, logistiek-, en vastgoedadviesbureau Buck Consultants International. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op informatie van de 20 belangrijkste logistiek vastgoedontwikkelaars en -beleggers in Nederland, die gezamenlijk 80-90% van de logistieke vastgoedmarkt dekken.

Inschatting van de totale opname in 2020 en 2021 in 1.000 m²

Bron: Buck Consultants International

Regio’s

De top 5 logistieke regio’s volgens de vastgoedexperts zijn:

1 Tilburg/Waalwijk
2 Rotterdam
3/4 Noord-Limburg/Venlo en Utrecht
5 Schiphol/Amsterdam

In deze topregio’s zijn overigens ook de krapte aan grond/kavels en personeel het grootst.

Opkomende logistieke regio’s zijn Almere-Lelystad, de A12-corridor, Arnhem-Nijmegen, Moerdijk en Oost-Nederland/Twente.

Mega DC’s

De vestiging van XXL DC’s (megadistributiecentra van meer dan 40.000 m²) houdt aan, zo vermoeden de vastgoedontwikkelaars en -beleggers. Het merendeel verwacht een zelfde groei in 2020 en ook in 2021 als in 2019 (31 XXL DC’s werden geopend of aangekondigd).

De geïnterviewde ontwikkelaars/beleggers verwachten dat de interesse voor grote kavels niet afneemt en dat de maatschappelijke discussie over inpassing in het landschap (‘verdozing’) niet stopt. Meer aandacht voor architectonische vormgeving en landschappelijke inpassing van grote dc’s is dringend gewenst volgens de logistieke vastgoedpartijen en ze houden dan ook rekening met scherpere eisen van gemeenten op dit gebied.

Stedelijke distributie

Onder invloed van corona maakt online shoppen een ongekende groei door, hetgeen leidt tot een groei van stadsdistributiecentra dicht bij de consument. Uit onderzoek van Buck Consultants International blijkt dat er 186 van zulke stadsdistributielocaties zijn, met nog eens 34 in de pijplijn. De groei van stadslogistieke hubs is nog lang niet voorbij. Met name in het segment city hubs van 5.000-10.000 m² zit nog forse groei, zo verwachten de experts, gevolgd door stadsregionale dc’s van meer dan 20.000 m².

Download nu de presentatie van het webinar: Perspectief op Logistiek Vastgoed 2021.

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI