Resultaten van een analyse van Buck Consultants International van de toekomstige aantrekkelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in het geval dat de discussies volgende week in het Britse parlement resulteren in een no-deal harde Brexit:

  • Het Verenigd Koninkrijk zal géén 100.000 nieuwe banen krijgen die Amerikaanse, Aziatische en Europese bedrijven de komende 4 jaar zouden creëren in nieuwe kantoren/fabrieken/research centra en in verdere uitbreidingen van bestaande Britse activiteiten.
  • Deze investeringen en banen gaan naar Duitsland, Ierland, Midden- en Oost-Europese landen en Nederland.
  • Aantrekken van nieuwe geavanceerde fabrieken, Europese hoofdkantoren en bedrijven die voor de eerste keer in Europa investeren zal aanzienlijk moeilijker worden voor Groot-Brittannië. Voor internationale financiële en zakelijke dienstverleners en IT-bedrijven blijft het Verenigd Koninkrijk wel één van de toplocaties in Europa.

"Buitenlandse bedrijven hebben decennialang het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste investeringsland in Europa gezien, vanwege de combinatie van toegang tot de Europese Unie én een grote binnenlandse markt, een algemeen gunstig investeringsklimaat en de vertrouwde Engelse taal. Met een harde Brexit verliest het Verenigd Koninkrijk echter het voordeel dat het een onderdeel is van één van de grootste, grenzeloze markten ter wereld ", zegt René Buck, directeur van Buck Consultants International, een toonaangevend adviesbureau dat Amerikaanse, Aziatische en Europese bedrijven adviseert waar in Europa, Azië of Amerika nieuwe fabrieken, vestigingen voor financiële, zakelijke en IT-diensten, R&D-centra en distributiecentra te vestigen.

Geen nieuwe banen gecreëerd

Volgens de gegevens van het Britse Department for International Trade daalde het aantal nieuwe buitenlandse projecten in het Verenigd Koninkrijk al met ongeveer 10% in 2017 ondanks een wereldwijde hoge economische groei. Gemiddeld creëren buitenlandse bedrijven elk jaar 75.000 nieuwe banen in het Verenigd Koninkrijk. Buck: "Officiële statistieken over 2018 zijn nog niet beschikbaar, maar de trend is duidelijk lager als gevolg van de onzekerheid over de Brexit situatie". Een harde Brexit zal resulteren in een versnelling van de afname van nieuwe buitenlandse investeringen in Groot-Brittannië. In het geval van no-deal harde Brexit verwachten we een daling van 30% van nieuwe banen die worden gecreëerd door buitenlandse investeerders. In de komende vier jaar zal dat het Verenigd Koninkrijk 100.000 niet-gecreëerde nieuwe banen kosten en als de wereldwijde economische omstandigheden achteruitgaan en de Britse economie, die in 2019 en 2020 een forse economische terugslag van een Brexit zal krijgen, niet snel genoeg terugveert, zal dit aantal zelfs nog fors verder toenemen".

Landen die hiervan profiteren

Met name buitenlandse investeerders die nieuwe (geavanceerde) fabrieken, distributieactiviteiten of hoofdkantoren willen opzetten voor de Europese markt, zullen Groot-Brittannië mijden als de verkiezingen van volgende week leiden tot een no-deal harde Brexit. Buck: "Voor het transport van geïmporteerde producten of in het Verenigd Koninkrijk geproduceerde goederen zal een harde Brexit echt tijd en geld kosten en belemmert het de internationale toeleveringsketens. Duitsland en Ierland zullen interessant zijn voor m.n. hightech fabrieken en ook Centraal- en Oost-Europa zullen profiteren van nieuwe productieactiviteiten. Nederland en België zijn goede alternatieven voor Europese distributiecentra van nieuwe buitenlandse bedrijven. Voor Europese hoofdkantoren zijn Amsterdam, Frankfurt, Berlijn en Parijs goede alternatieven".

Buck Consultants International is van mening dat het Verenigd Koninkrijk aantrekkelijk blijft voor bedrijven die R&D- en innovatiecentra willen opzetten, vanwege de excellente topuniversiteiten in het Verenigd Koninkrijk. "Ook voor internet-gebaseerde, IT- en softwarebedrijven blijft het Verenigd Koninkrijk aantrekkelijk vanwege de grote arbeidsmarkt en de aantrekkingskracht op buitenlandse talenten, de grote Britse thuismarkt en de lagere blootstelling aan negatieve Brexit consequenties. Londen blijft ook na de Brexit een wereldwijde magneet voor financiële en zakelijke dienstverleners".

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI