Krijgt ASML, de winnaar van de Nederlandse Logistiek Prijs, wel de internationale erkenning die het verdient? In de top-8 supply chains van Europese bedrijven staat Unilever eerste volgens Gartner. Een blog van Kees Verweij.

Het hi-tech bedrijf ASML kwam als winnaar uit de bus bij de Nederlandse Logistiek Prijs, die uitgereikt werd door de branchevereniging VLM. Een meer dan terechte winnaar, want ASML weet in de uiterst turbulente en cyclische markt van machines voor geheugenchips de laatste jaren uitstekende resultaten te boeken, met een winst van ca. $ 1,5 miljard (23%) in 2012. Een excellent uitgevoerde supply chain management is hierbij essentieel, want de betrouwbaarheid van de op maat geassembleerde state-of-the-art machines maakt of breekt het bedrijf. Om dit te bereiken wordt samen met de leveranciers de doorlooptijd (ontwerp, assemblage, installatie) zo kort mogelijk gehouden. Een hele uitdaging, want de supply chain is complex, met zo'n 600 leveranciers van kritische onderdelen. De sterke betrokkenheid en samenwerking van leveranciers bij productie en logistiek is voor een hi-tech bedrijf ver doorgevoerd. De supply chain van ASML is door deze intensieve samenwerking met leveranciers robuust en flexibel, en hieruit zijn voor andere bedrijven interessante lessen te trekken.

ASML niet in top-15 supply chain management

Een mooie logistieke prestatie van ASML, maar de vraag is of dit internationaal wel de erkenning krijgt die het verdient. Als we naar de eerder dit jaar door Gartner gepubliceerde top 15 van Europese bedrijven met Supply Chain Management kijken, komt ASML daar niet in voor. De topposities in deze lijst zijn voor multinationals als Unilever, Inditex (Zara), H&M en Nestlé, alle vier actief in de B-to-C food en fashion markt. Ongetwijfeld onderscheiden deze bedrijven zich wat betreft de aansturing van de supply chains van hun concurrenten, maar waarom staat ASML niet in de top 15?

De lijst is samengesteld uit de Fortune top 2000 bedrijven en op basis van 50% 'expert judgement' en 50% drie objectieve indicatoren. ASML staat nr. 743 in die Fortune 2000 ranglijst, en met de resultaten op de drie indicatoren Return on Assets, omloopsnelheid van de voorraad en winst doet ASML zeker niet onder voor de top 4 in de lijst van 2013. Dan is er maar één conclusie mogelijk: in de 'expert judgment' scoort ASML veel en veel lager dan de grotere B-to-C multinationals. Nu is de inrichting van een excellente supply chain in de B-to-C markt inderdaad complex, maar naar mijn mening zijn deze supply chains zeker niet veel beter dan die van ASML. De kracht van de supply chain bij ASML wordt dus waarschijnlijk door onbekendheid gewoon fors onderschat. Dat is jammer, want we kunnen juist van de supply chain koplopers in verschillende markten het meeste leren.

Voor mij is het duidelijk: ASML heeft in 2013 minstens zo'n goede Supply Chain als Unilever, en andere bedrijven kunnen veel leren van de wijze waarop ASML logistiek zeer nauw samenwerkt met haar leveranciers. Hopelijk komt er in 2014 dan ook meer aandacht voor de Supply Chain excellentie bij multinationals buiten de B-to-C-markt om.

Thema's

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI