Buck Consultants International (BCI) stelt al ruim tien jaar lang de Top-100 van logistieke dienstverleners in Nederland samen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met logistiek.nl, het digitale logistieke platform van Nederland. De nieuwe Top-100 voor 2022 zal verschijnen op dinsdag 7 juni. Ook dit jaar zijn er weer verschillende verbeterslagen doorgevoerd, zo zijn naast de grotere bedrijven ook de “best-in-class” bij de MKB-ers op verschillende innovatiethema’s beloond met de maximale 5 sterren.

Als aftrap richting deze nieuwe Top-100 heeft BCI samen met ABN Amro het rapport ‘Van potentie naar efficiëntie – Logistiek in het teken van innovatie en verduurzaming’ uitgebracht. Het rapport biedt op basis van de Top-100 enquête resultaten van vorig jaar een analyse van de belangrijkste logistieke innovaties in zes thema’s. Deze zes thema’s zijn duurzaam transport, duurzame warehousing, smart warehousing, inzet van arbeid en scholing, ketenregie en gebruik van digitale platforms. De innovaties in deze zes thema’s bij het bedrijfsleven wordt geïllustreerd via praktische business cases en interviews met 12 opvallende bedrijven uit de Top 100 Logistiek Dienstverleners.

Met het rapport willen ABN Amro en BCI partijen in de logistieke sector en daarbuiten informeren, inspireren en stimuleren. Wij willen grotere bedrijven en MKB-ers laten zien hoe ze verdere stappen kunnen zetten op deze zes thema’s. Daarnaast willen we een bredere groep van partijen, van verladers en overheden tot en met studenten, laten zien hoe dienstverleners continu bezig zijn met innovaties in de logistiek. Hierbij staat vaak niet het proces centraal maar de medewerkers. Een conclusie uit het rapport is dat de wijze waarop logistiek dienstverleners innovaties vertalen in hun operationele processen sterk afhangt van de kracht en instelling van hun organisatie en medewerkers. De interviews met de 12 bedrijven geven hier concrete voorbeelden van.

ABN Amro en BCI hebben het rapport opgesteld omdat we denken dat het delen van kennis over succesvolle innovatieprocessen in de logistiek belangrijk is. Als een bredere groep van dienstverleners actief bezig is met innovaties vergroot dat de kans op succesvolle transities richting duurzaamheid aanzienlijk. Dit kan weer leiden tot een sterkere positie van de sector en die van Nederland als duurzame facilitator van Europese logistiek.

Download hieronder het rapport ‘Van potentie naar efficiëntie – Logistiek in het teken van innovatie en verduurzaming’

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI