Dat de logistiek in Nederland van hoge kwaliteit is, blijkt maar weer als je het dienstenaanbod vergelijkt met dat in logistiek wat minder bedeelde landen. Dan ga je ineens de unieke mix van kennis, dienstverlening en kwaliteit van de dienstverlening in Nederland extra waarderen.

Onlangs kreeg ik de mogelijkheid om dit met eigen ogen te zien. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Saoedi-Arabië heb ik samen met een collega een week lang agrologistieke bedrijven bezocht in dit grootste land in het Midden-Oosten. Een enerverende ervaring. De nadruk in de gesprekken lag op de knelpunten in de logistieke keten tussen boerderij en supermarkt en de gevolgen hiervan voor de voedselverliezen in de keten. Dan valt op dat zaken die we in Nederland als vanzelfsprekend beschouwen, voor de bedrijven daar nog vaak een verre ambitie zijn. Vooral de hoog gekwalificeerd geconditioneerde ketendiensten in Nederland zijn niet te vergelijken met de wijze waarop de Saoedi’s de koelketen organiseren. De Nederlandse kwaliteit komt voort uit een unieke mix van het juiste equipment zoals geconditioneerde opslag, reefer-containers en koelwagens en de beschikbaarheid van hoogwaardige ICT-systemen die het netwerk ondersteunen. Nog meer onderscheidend zijn de bedrijven die dit alles organiseren, kennisinstellingen die innovatie stimuleren en de overheid die toezicht en standaardisatie goed organiseert. Zo’n samenhangend netwerk ontbreekt grotendeels in landen zoals Saoedi-Arabië.

In de gesprekken met de lokale ondernemers valt op dat Nederland als land- en tuinbouwland een uitstekende reputatie heeft opgebouwd. Er wordt enthousiast samengewerkt met bijvoorbeeld de toeleveranciers in de kassenbouw, met het kenniscluster rond de Wageningen Universiteit en ook is Nederland een belangrijke exporteur voor zuivelproducten. Helaas wordt op het gebied van logistiek nog veel minder samengewerkt met de Saoedi’s, terwijl daar goede mogelijkheden voor liggen en er forse logistieke uitdagingen te overwinnen zijn.

Daar liggen dus kansen voor Nederlandse bedrijven. Ondanks de gesloten reputatie van het Koninkrijk Saoedi-Arabië blijken de ondernemers stuk voor stuk open te staan voor samenwerking. Wij zijn overal erg gastvrij ontvangen en in elk gesprek klonk respect door voor de hoge kwaliteit van de Nederlandse agrarische kennis, producten en diensten. Ook zijn de ondernemers erg geïnteresseerd in samenwerking. Overigens bestaan er al goede banden met exporteurs van gebruikte trucks en opleggers. Er rijden opvallend veel oude vrachtauto’s met Nederlandse bedrijfsnamen op de cabine en trailer rond.

Al eerder is vanuit de topsector logistiek een actielijn uitgezet om Nederlandse logistieke kennis te exporteren. Ook in Saoedi-Arabië blijken volop kansen hiervoor te zijn en in de koelketen kunnen flinke stappen naar kwaliteitsverbetering gezet worden.

Thema's

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI