Na een aantal zware jaren keert het optimisme voorzichtig terug in de logistieke sector. Bedrijven leren omgaan met de nieuwe realiteit, en spelen daarop in met nieuwere en efficiëntere businessmodellen, blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International. DHL, DB Schenker en Kuehne + Nagel mogen zich de grootste logistieke dienstverleners van ons land noemen.

Jaarlijks stelt platform Logistiek.nl in samenwerking met Buck Consultants International (BCI) de Top 100 logistiek dienstverleners samen, waarbij de grootte van het personeelsbestand centraal staat.

Het onderzoek laat zien dat DHL met 5.060 werknemers de ranglijst aanvoert, gevolgd door DB Schenker (3.729 medewerkers) en Kuehne + Nagel (2.700 werknemers). “Sommige zaken veranderen nooit, en ook dit jaar wordt de Top 100 aangevoerd door het Duitse supertrio. Geen verrassing, want de Duitse logistieke markt is veruit de grootste in Europa”, aldus Kees Verweij van BCI.

De top 20 grootste logistieke dienstverleners van Nederland:

In vergelijking met de 2014-editie van de Top 100 is de top 10 ongewijzigd, en bestaat voor de overgrote meerderheid uit bedrijven met een buitenlandse moeder, waaronder Amerikaans, Deens, Duits, Frans en Nieuw-Zeelands. Op nummer 4 staat Norbert Dentressangle, een van de snelste groeiers in de lijst. In 2013 stond de van oorsprong Franse dienstverlener buiten de top 10, maar door het binnenhalen van een aantal megaorders (bijvoorbeeld het opzetten van het 70.000 m2 tellende Europese EDC van Liberty Global in Venray) is het bedrijf geklommen tot de 4de plek in de ranking van dit jaar. De top vijf wordt gecompleteerd door UPS SCS.

Een overzicht van de top 21 t/m 40 grootste logistieke dienstverleners:

De Top 11 t/m 50 omvat een diverse groep logistiek dienstverleners met vaak Nederlandse wortels, met tussen de 450 en 1.300 werknemers in Nederland. Sterke stijgers in aantal medewerkers in de Top 50 zijn Syncreon (specialist in hightech en healthcare logistiek) en de food- en FMCG-specialisten Peter Appel Transport, Nabuurs Transport, St. van den Brink en Simon Loos. Het herrezen Bleckmann Nederland (het vroegere TNT Fashion), Vos Logistics uit Oss, Vos Transport uit Deventer, The Meeus Group en Schavemaker Logistics behoren ook tot de groep van snelste stijgers. Deze bedrijven hebben zich volgens Verweij weten te onderscheiden door “hun eigen weg te kiezen om zich te onderscheiden”, en worden door de onderzoeker als “slimme strategen” bestempeld.

Voorzichtig herstel

Over de hele linie kan gesproken worden over een voorzichtig herstel, zegt Verweij, alhoewel enkele bedrijven toch niet gevrijwaard zijn gebleven van de tucht van de markt. Zo moesten bekende namen als Veurink, Goes Transport, Huisman van de Scheur Logistiek en De Rooij Waalwijk in 2014 hun logistieke activiteiten beëindigen. De marktomvang is redelijk stabiel gebleven, en ook het aantal fusies en overnames bleef beperkt. Verdere flexibilisering van het personeelsbestand en het aangaan van allianties / samenwerkingsverbanden worden gezien als de belangrijkste trends voor 2015.

Thema's

Er zijn geen gerelateerde thema's gevonden

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI