De Metropoolregio Amsterdam overweegt het groeiend aantal datacenters in de regio een halt toe roepen vanwege het hoge energieverbruik en ruimtegebrek. Maar daarmee loopt de kwaliteit van de Nederlandse digitale infrastructuur gevaar en zullen internationale datacenters naar het buitenland vertrekken.

Dit concluderen adviesbureaus Buck Consultants International en CE Delft in een studie in opdracht van diezelfde Metropoolregio Amsterdam.

Stop op nieuwe datacenters

De regio Amsterdam kent een grote concentratie van internationale datacenters die zich daar vestigen vanwege de beschikbaarheid van een aantal intercontinentale glasvezelkabels en de Amsterdam Internet Exchange, een platform van wereldformaat waarop IP-verkeer uitgewisseld wordt. Onder invloed van mobiel dataverkeer, videostreaming, Internet of Things, 5G en op termijn autonome voertuigen groeit het dataverkeer de komende 10 jaren explosief. Hierdoor zal ook het aantal datacenters drastisch toenemen.

Deze groei brengt tot 2030 een extra belasting van het stroomnet met zich mee van 2.200 Megawattuur (MW). Bovendien zullen de datacenters 250 hectare ruimte in de regio in beslag nemen. Om overbelasting van het stroomnet en de schaarse ruimte te voorkomen, stelden de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer vorige zomer een stop in op het bouwen van nieuwe datacenters.

Leidende positie

Maar volgens de onderzoeksbureaus Buck Consultants International/CE Delft bijt de regio hiermee zichzelf in de staart. De datacenters zijn onderdeel van de nationale, digitale infrastructuur die nu nog tot de wereldtop behoort. ‘Als zij niet de ruimte krijgen dan verliest Nederland zijn aantrekkingskracht en de MRA-regio zijn internationaal leidende positie in de digitale economie.’

Groei faciliteren

De onderzoekers stellen daarom voor om de groei van datacenters grotendeels te faciliteren in plaats van te frustreren. Dit kan bijvoorbeeld door alleen ruimte en stroomcapaciteit te reserveren voor het specifieke segment van (internationale) datacenters die afhankelijk zijn van de razendsnelle verbindingen in de regio Amsterdam en vitaal voor de digitale economie.

Het gebrek aan stroomcapaciteit kan worden opgelost met een nieuwe energiehub. ‘Wij bepleiten ruimtelijke concentratie door in eerste instantie te beginnen met een nieuwe locatie van minimaal 100 ha, waarbij de zone Almere-Zeewolde de meest gunstige uitgangspunten heeft om een groot nieuwe elektriciteitsknooppunt te realiseren’, aldus Maurice Kuipers, senior adviseur Buck Consultants International.

Datacenters die andere locatiedrijfveren hebben, vinden ook elders in Nederland uitstekende vestigingsmogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn de zeer grote hyperscale datacenters in Middenmeer (Microsoft) en de Eemshaven (Google) of datacenters die een regionale markt bedienen.

Drie scenario’s

De onderzoekers schetsten drie scenario’s, van een energievraag van 2.000 MW tot maximaal 3.000 MW. In alle drie de scenario’s bleek de groei van de datacenters haalbaar. ‘Datacenters zijn de data- en schakelstations in de nationale digitale infrastructuur. Dit vraagt om een extra energiehub. Als dit gebeurt, zal het Nederlandse bedrijfsleven optimaal worden ondersteund in al haar ambities om productie, logistiek en mobiliteit verder te digitaliseren.’

Meer weten over dit onderwerp?

Bekijk het webinar hier: Webinar - Tasten ruimte- en energiebeperkingen voor datacenters het fundament van de Nederlandse digitale economie aan?

Bron: Vastgoedmarkt
4 juni 2020

 

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI