Steeds meer bedrijven verplaatsen fabrieken van China en Azië naar Europa en de VS. De helft van grote internationale bedrijven heeft dit al gedaan en nog eens de helft van de restgroep gaat dat de komende 3 jaren doen.

De nabijheid van de grote afzetmarkt in Europa en de VS, het robuuster maken van de supply chain (lees: minder afhankelijk van het met geopolitieke risico’s omgeven China) en reductie van transportkosten zijn de belangrijkste overwegingen. Opvallend: duurdere landen als Duitsland en Nederland winnen ook bij reshoring, niet alleen Centraal- en Oost-Europa.

Dat blijkt uit een onderzoek waaraan zo’n 150 supply chain leiders van Europese en Amerikaanse bedrijven participeerden. Het onderzoek is een initiatief van logistiek- en locatiestrategie-adviesbureau Buck Consultants International en Supply Chain Media.

“Decentralisatie van productie, ook wel reshoring genoemd, versnelt want bedrijven willen minder risico’s lopen in het bedienen van hun klanten”, zegt Patrick Haex, managing partner bij Buck Consultants International”. De helft van de bedrijven verplaatst al productiecapaciteit uit Azië, oplopend tot 20%. De resultaten zijn conform of boven verwachting, al valt bij een kwart van de bedrijven de kostenreductie behoorlijk tegen.

Opvallend is dat in Europa onshoring (locatie van fabriek in de grote markten zoals Duitsland, VK en Frankrijk) wel zo populair is dat nearshoring (nabij grote markten) in Centraal- en Oost-Europa.

In de VS en Azië wint nearshoring waar respectievelijk Mexico en Zuidoost-Azië (bijv. Maleisië, Vietnam) profiteren van de herziening van de productie-footprint.

Om van decentralisatie eer succes te maken zijn drie factoren cruciaal, aldus de deelnemers aan het onderzoek: het traceren van een kostenefficiënte productielocatie, het vinden van de juiste toeleveranciers en aansluiting zoeken bij al bestaande onderdelen van het concern.

Plannen

De helft van de bedrijven die hun productie nog niet gedecentraliseerd hebben gaat dat wel de komende jaren doen, om dichter bij klanten te zitten, risico’s te verminderen en kosten te besparen. “De belangrijkste aarzelingen zijn de omvang van de verwachte besparingen, de benodigde investeringen en het afwezig zijn van een toeleverancier basis”, aldus René Buck, directeur Buck Consultants International. “De komende jaren zijn vooral Polen, Tsjechië, Roemenië en Hongarije favoriete nearshoring locaties. Maar Spanje en Portugal en ook Tur-kije zijn sterk in opkomst, omdat in veel Centraal- en Oost-Europa regio’s de arbeidsmarkten zijn”. Niet alleen de productielocaties veranderen, ook de distributiestructuren veranderen. Martijn Lofvers, directeur van Supply Chain Media: “In Europa verwachten bedrijven minder te gaan werken met centrale Europese distributiecentra. Het werken met een centraal DC met satelliet of het alleen nog werken met regionale distributiecentra is duidelijk in opkomst”.

Download het rapport hieronder

 

Meer informatie:

Buck Consultants International:

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI