“Afrika wordt niet voor niets regenboogregio genoemd”, aldus Josefien Glaudemans, Partner bij Buck Consultants International en betrokken bij een scala aan investeringsprojecten in Afrika. Er bestaan grote verschillen tussen de 54 Afrikaanse landen met meer dan 2.000 verschillende talen en regionale culturen. Als gevolg van het koloniale verleden hebben een aantal landen een beroepsbevolking met sterke Engelse, Franse en Duitse taalvaardigheden, waardoor deze landen een interessante optie zijn voor customer services centers die Europa bedienen. De arbeidskosten voor een klantenservice-medewerker in Sub-Sahara Afrika verschilt per regio, maar met € 300,- tot € 500,- per maand, zitten ze op bijna de helft van de kosten in Zuid-Afrika en ongeveer 1/3e van de kosten van een zelfde klantenservice-medewerker in Centraal & Oost Europa. De recente vestiging van nieuwe customer support centers door outsourcing bedrijven als Sitel, Stream en Sykes bewijzen de groeiende aantrekkingskracht van Afrika, net als de nieuwe centra van Amazon, Ericsson en Airtel.

Fabrieken

Ook toonaangevende productieondernemingen zien de voordelen van investeren en produceren in Afrika. Glaxo Smith Kline, Unilever, Procter & Gamble, Nissin Food, Kia Motor, General Electric en Tata Motors hebben allen in de afgelopen 5 maanden aangekondigd een nieuwe fabriek te openen in Afrika. Verdere analyse van buitenlandse investeringen in Afrika toont zowel een grote variëteit aan sectoren, als diversiteit in herkomst van investeerders aan: Europa, Verenigde Staten, Japan, Korea, China en India.

Uitdagingen

Afrika kent, ondanks al dit positieve nieuws, nog steeds veel problemen zoals slechte infrastructuur, politieke instabiliteit en strenge regelgeving. Glaudemans concludeert: “De verbeterende politieke en economische situatie, verdergaande democratisering, hervormingen die zakendoen vereenvoudigen en een groeiende middenklasse met koopkracht trekken de aandacht van internationale bedrijven. Zij willen de groeikansen verzilveren, profiteren van de lage kosten en tegelijkertijd de risico’s beperken”.

Meer weten over dit item?

Stel uw vraag aan onze expert

Ontvang nieuws van BCI