19 maart 2025
Veerkracht toeleveringsketens blijft een uitdaging
Met de verdere toename van de geopolitieke spanningen doen cruciale spelers in de toeleveringsketen er goed aan om te controleren of hun keten wel opgewassen is tegen de verstoringen van de wereldhandel. In de praktijk gebeurt dit echter te weinig. Dit komt naar voren uit actueel internationaal onderzoek, waarover Logistiek.nl bericht.
Maar één op de drie bedrijven heeft voldoende informatie over de end-to-end toeleveringsketen om hun eigen wereldwijde leveranciers- en productienetwerken te optimaliseren. De andere 65 procent mist deze informatie in een onrustige tijd met veel wereldwijde verstoringen, waarbij importheffingen nog meer roet in het eten gooien. Dit laat nieuw onderzoek zien van BCI Global (Buck Consultants International) en Executive Platforms onder 240 supply chain-leiders in Europa en de VS. Het onderzoek geeft een zorgelijk beeld van de echte stand van zaken van de noodzakelijke veerkracht in toeleveringsketens.
Weinig wisselwerking tussen bedrijfsstrategie en supplychain-strategie
De meeste respondenten melden dat ze rekening houden met externe uitdagingen, zoals geopolitieke ontwikkelingen (85%) en ook met interne ontwikkelingen (85%) gericht op groei in activiteiten en marge. Het blijft echter vooral beperkt tot goed opletten en met de uitkomsten daarvan rekeninghouden in de eigen strategische planning. Een maar beperkte 26 procent van de respondenten doet jaarlijks een stresstest om de kwetsbaarheid van de end-to-end toeleveringsketen concreet te bepalen. Patrick Haex, global head of Supply Chain Solutions bij Buck Consultants International: “Het verband tussen de bedrijfsstrategie en de supply chain-strategie is erg los, wat een recept is voor het niet halen van bedrijfsdoelstellingen”.
Onvoldoende transparantie
Verder trekken de onderzoekers stevige conclusies over de veelgenoemde transparantie van toeleveringsketen. Maar 35 procent van de respondenten heeft de juiste gedetailleerde zichtbaarheid en actuele gegevens over de gehele toeleveringsketen. Njin-Tsoe Chen, senior consultant bij BCI, baart dat zorgen. “Als de juiste informatie ontbreekt kan een bedrijf ook niet adequate alternatieve supply chain set-ups verkennen. Bovendien brengt gebrek aan zichtbaarheid bedrijven in de problemen, zeker met de toenemende eisen om de landen van herkomst van componenten en producten bekend te maken en gegevens op productcodeniveau aan te leveren met het oog op handelstarieven. Op die manier worden de mogelijkheden om de impact van importtarieven te verzachten een stuk kleiner.”
Gepubliceerd in Logistiek.nl en InkopersCafe, 18 maart 2025.