25 maart 2025

Kees Verweij wil met minder antwoordvelden betere Top 100 maken

Logistiek dienstverleners zijn deze week per e-mail uitgenodigd om mee te doen aan de Top 100 Logistiek Dienstverleners van 2025. Jaarlijks wordt de ranglijst samengesteld op basis van kwantitatieve data, maar zeker ook kwalitatieve informatie over innovaties bij de marktpartijen. Een onafhankelijke jury beoordeelt alle inzendingen en geeft scores. Die scores op de kwalitatieve innovatiethema’s worden gecombineerd met kwantitatieve data zoals jaaromzet en aantal medewerkers om tot de ranglijst te komen.

Kees Verweij van BCI Global is al sinds jaar en dag betrokken bij de totstandkoming van de top-100. Ook in 2025 is hij weer verantwoordelijk voor de samenstelling.

Hoe ziet de markt van logistieke dienstverlening er nu uit?

Verweij: “Je ziet op de markt nog steeds veel overnames. Dit kan komen door een opvolgingsissue. Bedrijven beseffen daarnaast dat ze moeten blijven investeren om onderscheidend te zijn, en dan is het soms handig om je te verenigen. Wat ik ook zie op de markt is dat middelgrote bedrijven meer samenwerken. Op het gebied van digitalisering of in het operationele proces. Naast een aantal samenwerkingsverbanden die al langere tijd actief zijn, zie ik dat steeds meer bedrijven elkaar opzoeken om samen de dienstverlening te verbeteren.”

Worden de dienstverleners voor de top-100 wel individueel beoordeeld?

“Ja, bedrijven die samenwerken maar wel een individuele identiteit hebben, worden individueel beoordeeld.”

Op welke manier wijkt de vragenlijst dit jaar af van vorig jaar?

“We hebben een aantal zaken hetzelfde gehouden en een aantal zaken veranderd. Dat heeft te maken met de feedback die we vorig jaar hebben gekregen. Veel partijen vonden dat ze behoorlijk veel vragen moesten invullen. Ze beseften wel dat dat nodig was om goed hun positie te laten bepalen, maar zeker voor kleinere partijen was het best een grote opgave. Dit jaar stellen we daarom minder vragen en met name minder vragen met open antwoordveld. We vragen bedrijven vooral om te beschrijven waarin ze onderscheidend zijn ten opzichte van de directe concurrenten. De twintig onafhankelijke experts kunnen dat meenemen in hun beoordeling.”

We vragen bedrijven vooral om te beschrijven waarin ze onderscheidend zijn”

“We hebben verder niet heel veel dingen veranderd, want we willen de resultaten van dit jaar wel kunnen vergelijken met eerdere edities. Wat gelijk is gebleven, is dat we dezelfde zes innovatiethema’s als vorig jaar hebben gehanteerd: duurzaam transport, duurzame warehousing, smart warehousing, ketenregie, digitalisering en arbeid en scholing. Er zijn bijvoorbeeld vragen toegevoegd over netcongestie, want we merken dat bedrijven daar veel mee bezig zijn geweest. Andere vragen zijn daarentegen ingekort.”

Wat is je belangrijkste tip voor logistiek dienstverleners die de enquête invullen?

“Geef een voorbeeld van wat je anders doet dan de concurrenten. Op welke manier je innoveert. Voorbeelden spreken ook de onafhankelijke experts aan, dus dat is belangrijk. Of dat voor elk bedrijf mogelijk is? Ja, dat denk ik wel. In deze markt zitten allemaal ondernemers die zich zeker op de kernprocessen proberen te onderscheiden. Het is ook het verhaal dat ze aan hun potentiële klanten vertellen.”

Wat is er verder nieuw dit jaar?

“We wilden iedereen die aan de top-100 in 2024 meedeed iets teruggeven, en dat hebben we onlangs gedaan in de vorm van een individuele beoordeling van vier pagina’s. Hierin staat hun score ten opzichte van de best-in-classbedrijven. Om van te leren. Soms valt het niet één op één over te nemen, maar het kan wel inspireren. Ook in 2025 gaan we een dergelijke korte analyse aan de deelnemers teruggeven, zodat ze meer inzicht krijgen in hun score. Maar dan niet pas driekwart jaar later. Ik denk in de zomer. Er is trouwens op verzoek ook een meer gedetailleerde analyse beschikbaar, inclusief workshop op maat.”

“Wat ik ook heb gehoord van bedrijven, is dat ze intern een team samenstellen om het werk te verdelen. Ze vinden de lijst belangrijk om zichzelf te onderscheiden, maar ook om aan de Nederlandse samenleving te laten zien dat de logistiek een onmisbare sector is. Daarom vinden ze het belangrijk om de juiste informatie boven tafel te krijgen. Dat is meer dan vorig jaar, heb ik het idee.”

Verwacht je veel verschuivingen in de nieuwe Top 100 Logistiek Dienstverleners?

“Ik verwacht enkele nieuwe deelnemers. Er vallen bedrijven weg door fusies en overnames. Daarnaast zijn er altijd dalers en stijgers. Partijen die echt innoveren, zullen stijgen op de lijst. Zeker in het midden- en kleinbedrijf is er de mogelijkheid om te stijgen als zij goed duidelijk maken waarin ze onderscheidend zijn (zie kader, red.). Als een bedrijf echt de tijd neemt dit serieus in te vullen en het panel van experts ervan weet te overtuigen dat iets een bijzondere aanpak betreft, dan ga je dat effect zeker zien. We willen innovatieve mkb’ers in het zonnetje zetten. Dit doen we in de vorm van een best-in-classnotering, waarbij bedrijven worden vergeleken met partijen van eenzelfde omvang. Juist om de meest innovatieve partijen eruit te lichten. De meest innovatieve mkb’er krijgt bovendien tijdens de bekendmaking op 24 juni een award.”

De weging van de kwalitatieve indicatoren is zo ingericht dat de score op innovatie een steeds belangrijkere rol speelt als de bedrijven kleiner zijn. Zo wordt voor de bedrijven buiten de top-30 ongeveer driekwart van de indexscore bepaald door de prestatie op het gebied van innovaties in de zes thema’s. Dit is expres zo ingericht, omdat in de ranglijst juist aandacht moet zijn voor de meest innovatieve bedrijven. In de praktijk komen de meer innovatieve mkb’ers sneller in aanmerking voor een notering in de lijst.

En als je in 2023 heel veel hebt geïnvesteerd in innovaties, waardoor je afgelopen jaar daar minder op kon inzetten, kun je dan alsnog goed scoren op de lijst?

 “Ja, ik denk het wel. Maar pak dan een iets andere invalshoek. Misschien heb je vorig jaar specifiek de investeringen beschreven, en kun je nu beschrijven of je er nieuwe klanten mee hebt binnengehaald, wat de klantreactie is. Of schrijf over wat de gedane investering betekent voor het proces van je organisatie. Dat soort verbeteringen benoemen, werkt in de praktijk vaak goed.”

Waar kijk je dit jaar het meest naar uit?

“Ik kijk uit naar cases die mij persoonlijk verrassen. Ik heb in de loop der jaren een goed overzicht gekregen van wat er gebeurt, maar de ontwikkelingen gaan ontzettend snel. Ik noem maar even de inzet van AI op logistieke processen. Vorig jaar waren veel bedrijven in de beginfase, dus ik ben echt benieuwd wat de partijen op dit vlak nu rapporteren van wat het betekent voor hun processen en hun klanten. Ik ben ook geïnteresseerd in hoe bedrijven omgaan met de schaarse ruimte. Hoe warehouses multifunctioneel worden gebruikt en hoe partijen omgaan met de beschikbare elektriciteit om nieuwe activiteiten toe te passen – welke manieren hebben ze gevonden om daar toch voortgang in te boeken.”

Wil je verder iets meegeven?

“Deze lijst is geen overzicht van alle logistiek dienstverleners. Het is een overzicht van logistiek dienstverleners die zich bezighouden met distributie- en contractlogistiek. En waarbij datgene wat in de warehouses gebeurt echt wel een onderscheidende factor is. Dus als je een partij bent die naast transport ook relatief veel aan warehousing doet en wáárde toevoegt in je warehouses, bijvoorbeeld door dingen op te pakken, te mengen en te mixen, producten te assembleren en retourlogistiek te doen, dan kun je vaak goed scoren in de top-100.”

“Ten slotte kunnen bedrijven zich melden bij Logistiek.nl of BCI Global als ze deze week de digitale vragenlijst niet hebben ontvangen. Dan sturen we die nog toe.”

Gepubliceerd in Logistiek.nl olv Diane Essenburg maart 2025.

Gerelateerde contactpersonen