26 juni 2025
Analyse Top 100 LDV 2025: AI versnelt innovatie in logistieke operatie
De structurele inzet van artificial intelligence (AI) in logistieke operaties markeert een nieuwe fase in het innovatieproces bij logistiek dienstverleners. In een sector die al jaren onder druk staat door arbeidsmarktkrapte, ruimtegebrek en stijgende kosten, grijpen steeds meer bedrijven AI aan als katalysator voor efficiency, flexibiliteit en schaalbaarheid.
Waar AI tot voor kort vooral een strategische belofte en hype was, zien we in de Top 100 Logistiek Dienstverleners 2025 dat het nu concreet en operationeel wordt toegepast. In predictive planning, realtime decision making, autonome processen in warehouses, control towers, slimme rittenoptimalisatie. De praktische impact begint merkbaar te worden: minder verspilling, hogere beladings- en bezettingsgraden en een lager aantal fouten, met behoud van leverbetrouwbaarheid. Zowel grote spelers als innovatieve mkb’ers beginnen in te zien dat AI niet alleen iets is voor techreuzen, maar juist ook het verschil kan maken in de alledaagse operatie van de logistieke keten.
Voordat we de belangrijkste verschuivingen in de Top 100 onder de loep nemen, is het goed dat we de uitgangspunten voor het opstellen van deze ranglijst nog eens benoemen. Sinds de start in 2001 focust de lijst op het marktsegment distributie- en contractlogistiek. Dit betekent dat bedrijven in marktsegmenten als express-/e-commerce of bulklogistiek niet in deze Top 100 staan.
Als we kijken naar de ranglijst zelf hebben we ook dit jaar niet alleen gekeken naar de ‘harde’ indicatoren als omzet, aantal vaste en flexibele werknemers en aantal vierkante meters warehousing. Integendeel, de focus ligt juist meer en meer op de ‘zachte’ kwalitatieve indicatoren, waarbij de mate van innovatie in al zijn facetten centraal staat. Bedrijven hebben via een digitale questionnaire hun prestaties op zes innovatiethema’s beschreven: de mate van duurzaam transport en duurzame warehousing, de innovatie in arbeid en scholing, en de mate van smart warehousing, digitalisering/AI en ketenregie bij het bedrijf. Deze questionnaire is in 2025 verder verbeterd en ook wat vereenvoudigd, zodat bedrijven hun specifieke innovaties systematisch konden toelichten. Net zoals vorig jaar zetten we in de Top 100 de ‘best in class’-bedrijven met de maximale vijf sterren op één of meer innovatiethema’s in het zonnetje, met een onderverdeling naar grote, middelgrote en kleinere bedrijven. Deze innovaties zijn inhoudelijk per thema gescoord door een panel van achttien onafhankelijke experts. Een verdere onderbouwing vindt u aan het einde van dit artikel, maar laten we starten met een blik op de top-10.
De top-10: twee innovatieve binnenkomers
Ondanks de megaovername van Schenker Logistics (nummer 7 van 2024) door DSV Logistics (nummer 5 van 2024) heeft DHL Supply Chain/Freight/Forwarding/Ecommerce het abonnement op de eerste positie in de Top 100 in 2025 weer met een jaartje verlengd. Het bedrijf blijft zich onderscheiden op innovaties, zoals in smart warehousing. In Beringe (bij Venlo) opereert DHL een slim warehouse van maar liefst 128.000 vierkante meter. Hier worden robot automated pickcellen ingezet waarin met machine vision continu 600 stuks per uur worden gepickt. Alles bij elkaar vonden de onafhankelijk experts DHL wederom het beste scoren op de zes innovatiethema’s, dus een terechte koppositie in de Top 100 van 2025.
DSV is door de overname wel gestegen naar de tweede positie in de ranglijst. Het bedrijf heeft een zeer solide score op de innovatiethema’s, met ruimte voor groei, doordat de synergie in innovatie door de fusie nog niet is verwerkt dit jaar. DSV test in Moerdijk een dronesysteem dat ‘s nachts automatisch barcodes scant, en detecteert of palletposities leeg of bezet zijn.
Plaats 3 is voor Ceva Logistics. Ceva gebruikt AI-modellen voor Finished Vehicle Logistics (FVL), waardoor dynamische planning via digital twins mogelijk wordt, en dit leidt tot slimmere distributieronden en hogere reactiekracht bij verstoringen.
Verder zijn er twee nieuwe binnenkomers in de top-10, doordat naast Schenker ook Post NL Logistics (nummer 4 van 2024) op eigen verzoek is verdwenen uit de lijst. Een opvallende nieuwkomer is Nunner Logistics op 8, dat een jarenlange opmars nu bekroond ziet met een top-10-notering. Voor Supply Chain Optimalization gebruiken ze een onderscheidend IT-platform dat alle stakeholders (klanten, vervoerders) samenbrengt. Zo bevordert Nunner netwerkdenken en co-creatie: denk aan lean value stream mapping en lane‑aggregatie. Deze collectieve aanpak stelt hen in staat om samen met klanten structurele besparingen te realiseren en ketens in gezamenlijkheid te vernieuwen. De tweede nieuwe binnenkomer is Mainfreight, een herintreder na enige jaren net buiten de top-10. Mainfreight heeft naast een zelf ontwikkeld, flexibel WMS (MIMS) ook een eigen geïntegreerd, wereldwijd platform (Mainchain) dat zendingen én magazijnprocessen combineert.
De top-30: sterke stijgers door omzetgroei en onderscheidende innovaties
Als we naar de nummers 11 tot en met 30 kijken, valt een aantal sterke stijgers en nieuwe binnenkomers op. Arvato stijgt door naar nummer 11 en is als alleen naar innovatiekracht gekeken wordt zelfs een top-3-speler na DHL en Nunner. Op het dc in Gennep (228.000 vierkante meter) heeft Arvato een 6,45 MWh batterij-opslagsysteem in gebruik, gecombineerd met een slim energiebeheersysteem van Groendus. Daardoor draait het complex meer dan 60 procent op eigen zonne-energie, met een CO2-besparing van ruim 1.600 ton per jaar.
Andere bedrijven die in dit segment stijgen door hun innovatiekracht zijn Neele-Vat (12), Nabuurs (15), KLG Europe (25), Vos Transport Group (26) en VTS Transport & Logistics (27). Ook nummer 14, Vos Logistics, deed het trouwens best goed als gekeken wordt naar innovatiekracht (vooral inzet van duurzaam transport), maar zakte twee plaatsen omdat de groei in omzet, werknemers en vierkante meters iets minder was dan bij de concurrentie. Nabuurs kende met twaalf plaatsen de grootste stijging.
Naast deze stijgers door innovatiekracht zijn er ook bedrijven die stegen in de Top 100 door vooral een hogere score op omzet en aantal werknemers, zoals DP World (13), Euro-Rijn Group (17), Logicall (18) en Stef Nederland (19). Met het aantal spraakmakende overnames viel het buiten de top-10 dit jaar wel mee, alhoewel AB Texel en ook SVZ Transport regelmatig kleinere partijen overnemen.
Op nummer 30 staat de eerste nieuwkomer van de ranglijst, en dat is de Nederlandse vestiging van de Belgische logistieke reus H.Essers. Geen grote verrassing, want de Top 100 van 2024 misten ze door een misverstand, en in 2023 stonden ze op nummer 36. De Nederlandse vestiging behoort tot het kleinbedrijf, maar omdat innovaties vanuit het hoofdkantoor ook worden toegepast in ons land, scoren ze zeer hoog op dit vlak. Zo implementeren ze in hun warehouses in Bergen op Zoom augmented reality-projecties die medewerkers visueel begeleiden bij temperatuurgevoelige handelingen in de healthcare-logistiek. Bij fouten worden direct visuele correcties gegeven.
De hele Top 100: volop kansen voor mkb’ers die zich onderscheiden met innovatie
Buiten de top-20 is de invloed van innovaties op de indexscore (en dus op de positie op de ranglijst) van bedrijven het sterkst, omdat je daarmee als mkb’er nog meer het onderscheid kan maken ten opzichte van de concurrentie. Bij deze groep wordt maar liefst 75 procent van de indexscore bepaald door de prestatie op het gebied van innovaties in de zes thema’s. Welke bedrijven vallen op dit jaar? Allereerst is er een vijftal mkb-bedrijven die koploper zijn in innovatie. Dit is naast Nabuurs (15), Vos Transport (26), VTS (27) en H. Essers (30) dit jaar ook Claassen Logistics (46). Ze scoren ieder minstens vier ‘best in class’-noteringen met 5 sterren in de zes innovatiethema’s. Bij al deze vijf bedrijven staat continue innovatie dus voorop in de bedrijfsvoering.
De in het oog springende innovaties bij Nabuurs en H. Essers zijn al kort toegelicht. Vos Transport Group is een koploper in Nederland op het gebied van intermodaal transport via de barge terminal in Deventer en inzet van waterstoftrekkers. Binnen het DreamH2aul-project introduceert Vos waterstof-elektrische N3‑trekkers met 600–700 km actieradius. Deze trucks tanken groene H2 bij een nieuwe tanklocatie langs de A1 bij Deventer.
VTS is specialist in pharma-logistiek, en onderscheidt zich onder meer in duurzame warehousing door een combinatie van gespecialiseerde gasloze koelopslag, slimme automatisering en een solide duurzaamheidsstrategie op basis van hoge Breeam-certificaties. Bij Claassen wordt gewerkt volgens het continuous improvement principe. Als familiebedrijf met korte communicatielijnen faciliteert Claassen structurele procesverbetering via interne feedbackloops tussen personeel, planners en klanten. Door dagelijks operationeel werk te evalueren en kleine verbeterstappen centraal te stellen, wordt de organisatie wendbaar en veerkrachtig.
Nog twaalf nieuwkomers
Naast H.Essers zijn er nog twaalf nieuwkomers in de lijst, waarvan Boekestijn Transport Service (62) en TMA Logistics (72) de hoogste nieuwe binnenkomers zijn. Boekestijn onderscheidt zich door een combinatie van diensten in Nederland en Polen, en ze zijn gespecialiseerd in ADR-goederen, geconditioneerde pharma-handling, High Value en hangend textieltransport. TMA Logistics is een compleet andere, meer intermodale dienstverlener, met een zeeterminal en een recent uitgebreid warehouse in Amsterdam en de recente overname van de inland terminals in Utrecht en Lelystad.
Andere nieuwe binnenkomers zijn nieuwe partijen als Willem Transport (78), NTG Nordic Transport Group (87) en Vredeveld Groep (95), maar ook herintreders als Yusen Logistics (83), Daily Logistics Group (90) en Ad Dollevoet (91).
Deelname aan de Top 100 is op vrijwillige basis, en zo zijn er ook bedrijven verdwenen uit de lijst omdat ze de enquête niet (volledig) kunnen of willen invullen. Gelukkig is het overgrote deel van de kandidaten meer dan bereid om deel te nemen, en zo zijn er naast de vijf mkb-koplopers ook enkele mkb-partijen met ten minste drie ‘best in class’-scores. Dit zijn E. van Wijk Logistics (31), Zijderlaan (40) en Versteijnen Logistics (51). Bedrijven die zich jaar in jaar uit weten te onderscheiden, en ze worden dan ook beloond met een stijging op de ranglijst in 2025.
Innovatie, een constante factor voor de Top 100 dienstverleners
De sector Logistiek is een van de acht door het kabinet ondersteunde Topsectoren in ons land, en dat is een erkenning van het feit dat duurzame en betrouwbare logistieke ketens essentieel zijn voor de Nederlandse samenleving. Ook aan het toekomstige nieuwe kabinet willen we duidelijk maken dat logistiek meer is dan trucks en magazijnen. Met deze Top 100 proberen we inzicht te bieden in het brede palet aan innovaties die dienstverleners oppakken en toepassen om proactief in te spelen op de wensen van hun klanten. De Top 100 Logistiek Dienstverleners 2025 leveren via de digitale questionnaire informatie bij ons aan, en daarvoor krijgen ze ook wat terug. Elke deelnemer ontvangt in de weken na publicatie van de lijst een op maat gesneden analyserapport waarin de scores van het bedrijf worden toegelicht en vergeleken met de ‘best in class’-bedrijven in elk van de zes innovatiethema’s. Zo krijgt elke deelnemer inzicht in welke specifieke innovaties eventueel nog mogelijk zijn. Ten slotte willen we op basis van deze Top 100 in de komende maanden ook de verschillende innovaties bij dienstverleners breder aan de samenleving laten zien. Logistiek.nl staat gedurende het jaar in artikelen en andere contentvormen stil bij dienstverleners die via opvallende innovaties het onderscheid voor hun klanten maken. Houd de website in de gaten voor meer inspirerende verhalen.
Gepubliceerd: 25 juni 2025 op Logistiek.nl