Nederland trekt weinig internationale kenniswerkers aan in vergelijking met andere Europese landen. Vervelend voor de krappe Nederlandse arbeidsmarkt is dat ook nog na een paar jaar een fors deel van deze kennismigranten weer blijkt te zijn vertrokken. De grote steden en regio’s kijken vooral naar het Rijk, maar zij moeten zelf aan de slag.

Steden en regio’s kunnen veel meer ondernemen om de kenniswerkers aan te trekken, maar vooral ook te behouden. Het helpen met het zoeken naar betaalbare woningen, het mede organiseren van communities voor expats en het bouwen aan alumni netwerken zijn een paar voorbeelden van hoe een stad/regio actief kan zijn op dit terrein. Maar doen ze het ook? “Bedrijfsleven en overheden in steden en regio’s kijken vooral elkaar aan, maar ontwikkelen zelf onvoldoende gezamenlijke activiteiten”, aldus Marcel Michon, Managing Partner bij Buck Consultants International. Tijdens het Nationale BT Event van 8 november presenteerde hij een geactualiseerd BCI Actieprogramma Internationale Kenniswerkers. Daarin staan concrete voorbeelden van acties genoemd, waarmee steden/regio’s aan de slag kunnen.

DSM
Ellen Kupkens, Vice President HRM bij DSM onderstreepte op de bijeenkomst niet alleen het grote belang van aantrekken van talent, maar pleitte er ook nadrukkelijk voor om de beroepspraktijk goed in de gaten te houden. DSM maakt inmiddels als grote onderneming jaarlijks veel geld vrij om op alle niveaus talent dichter bij de beroepspraktijk te brengen. Dat start al op het basisonderwijs en wordt verder uitgebouwd. Op dit moment is mede dankzij de inspanningen van DSM in een breed netwerk van geïnteresseerde bedrijven een career center opgebouwd in Chemelot. “Het bieden van een professionele omgeving met topfaciliteiten is hierbij de sleutel” aldus Ellen Kuppens, VP HRM van DSM.

Geïnteresseerd in de presentatie van Marcel Michon?

Thema's

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI