De beschikbaarheid van warehousing medewerkers wordt steeds belangrijker om nieuwe distributiecentra te kunnen faciliteren. Logistieke hotspots moeten hier adequaat op inspelen, maar hoe?

Maandelijks buitelen de aankondigingen van nieuwe distributiecentra in Nederland over elkaar heen. Lidl bijvoorbeeld bouwt aan het tweede e-commerce center van het bedrijf in Venlo. Het eerste e-commerce center wordt nu gebouwd in Roosendaal, precies tegenover dat van de Primark, dat onlangs door DSV geopend is. Hetzelfde DSV is in Venlo een groot pand aan het bouwen. FrieslandCampina doet dat in Meppel en in Lelystad komt een gigantisch nieuw dc van 180.000 vierkante meter voor kledinggigant Inditex uit Spanje. We hebben er haast een dagtaak aan om deze groei in onze databases bij te houden.

Forse aantallen zijn nodig

Regelmatig vragen marktpartijen en overheden ons: hoe vinden we de medewerkers die in al die nieuwe distributiecentra gaan werken? Lidl heeft voor Roosendaal en Venlo 1.600 medewerkers nodig, waarvan zeker driekwart in de warehouses zelf gaat werken.

Aantal medewerkers

Wat kunnen bedrijven met (toekomstige) grootschalige logistieke operaties doen? In onze recente onderzoek naar robotisering in het warehouse hebben we in kaart gebracht hoeveel medewerkers er in Nederlandse distributiecentra werken. Dit waren er ongeveer 165.000 in januari 2016, en ruim 175.000 nu. In de logistieke hotspot nummer 1 van Nederland – West-Brabant is dat op dit moment – werken ruim 19.000 mensen in dc’s, op enige afstand gevolgd door Amsterdam/Schiphol, Venlo/Noord-Limburg, Rotterdam-Rijnmond en Midden-Brabant.

Dan hebben we het alleen over de vaste medewerkers, terwijl de flexibele piek van 20.000 tot 30.000 medewerkers hier nog niet bij zit. Deze flexibele piek neemt de komende jaren zeker verder toe door de groei van het aantal e-commerce dc’s.

Ecosysteem voor logistieke regio’s

Het is duidelijk dat naast onder andere een passende en betaalbare kavel de beschikbaarheid van warehousing medewerkers op de lange termijn steeds belangrijker wordt om nieuwe distributiecentra te kunnen faciliteren. Logistieke hotspots moeten hier adequaat op inspelen, maar hoe? Wij hebben juist voor dit vraagstuk het ecosysteem voor logistieke hotspots ontworpen, een samenspel van 16 indicatoren die elkaar kruiselings beïnvloeden en versterken.

Beste oplossingen

Bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen kunnen zo in kaart brengen hoe ze gezamenlijk aan verbetering van het logistieke ecosysteem in hun hotspot kunnen werken. Op deze wijze kan ook gezamenlijk gewerkt worden aan de beste oplossingen voor de toenemende krapte aan warehousemedewerkers in de regio: een combinatie van imago, scholing, innovatie in het warehouse en toekomstperspectief voor de medewerker. Op dit moment werken we samen met marktpartijen aan een eerste invulling van dit ecosysteem voor de logistieke regio’s in Nederland, zodat we deze hotspots kunnen helpen de uitdagingen voor de toekomst zo goed mogelijk op te pakken.

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI