We kennen het verhaal allemaal nu wel: hoe meer internetverkopen, hoe groter de winkelleegstand. Simpel, je kunt een euro maar één keer uitgeven: òf online òf in de winkel. Maar winkels worden steeds meer het verlengde van de online-wereld en omgekeerd. Het nieuwe concurrentiewapen heet omnichannel.

Tot de dag van vandaag hebben merken en retailers een winst- en verliesrekening per distributiekanaal, d.w.z. een verlies- en winstrekening voor de eigen winkels, idem voor het e-commerce kanaal en hetzelfde voor de verkopen aan de groothandel. In de praktijk leidt dit ertoe dat ook de logistiek per kanaal (‘silo’) is georganiseerd. Momenteel is er echter een kentering gaande naar een retailwereld waarin de klant centraal staat. De klant kan door middel van moderne technologie overal zijn producten kopen, kan via verschillende distributiekanalen worden beleverd en kan ook deze producten via verschillende kanalen retourneren. De fysieke en online wereld komen hierin samen. Voorbeeld: je bestelt 3 broeken online en brengt er 2 in de winkel terug. Patrick Haex, managing partner BCI: “De onderliggende gedachte is dat de klant één uniforme merk- en shoppingbeleving wil en daarin geen onderscheid maakt tussen de online- en de brick & mortar wereld. In het Engels noemt men dit ook wel: buy everywhere, ship from everywhere and return to everywhere”.

Omnichannel

Wie gaat er tegenwoordig niet met zijn smartphone naar de winkel, kijkt en vergelijkt, wil het product in de winkel voelen en óf in de winkel kopen óf online zoeken naar de beste deal? Winkels veranderen steeds meer in showrooms, de orderafhandeling verloopt in de winkel of via het web en de klant kan zijn product afhalen of laten bezorgen. Het “buy everywhere, ship from everywhere and return to everywhere” betekent dat de consument via het web, de winkel, een tablet of een smartphone in de winkel kan kijken of de voorraad van het gewenste artikel beschikbaar is, de order plaatsen en de keuze krijgt waar hij/zij het product opgehaald of afgeleverd wilt hebben. Click & collect is erg populair in Europa waarbij de klant zijn producten online bestelt en in de winkel ophaalt (vaak zonder verzendkosten), waarbij de hoopvolle gedachte van de retailer is om zo meer traffic in de winkel te creëren en de omzet te verhogen. De concurrentiekracht van het gebruik van de winkels ligt in het online ontsluiten van de voorraad in de winkel waardoor retailers producten kunnen verkopen zonder deze artikelen af te hoeven prijzen, snel kunnen leveren (same day delivery of next day delivery) tegen lage kosten en retouren via de winkels kunnen laten lopen waarbij er een nieuwe interface is met de klant en dus ook mogelijk omzet.

Is omnichannel het antwoord op de pure online players?

In America en in mindere mate in Europa hebben door de komst van bedrijven als Amazon, Zalando en Asos de brick & mortar retailers de afgelopen jaren met lede ogen toe moeten zien hoe deze zgn. pure players exponentieel groeiden en marktaandeel verwierven. “Waar partijen zoals Amazon honderd distributiecentra bouwen om dicht bij de klant te zijn – omdat snelheid nu eenmaal erg belangrijk is in de online wereld - zien we dat door de omnichannel strategieën van bedrijven brick & mortar-retailers hun winkels gebruiken als distributiecentrum en als concurrentiewapen”, zegt Haex. Het Amerikaanse kledingwarenhuis Macy’s zegt het als volgt: “We’ve spent the last 153 years building warehouses. We now call them stores”.

Integrale distributiekanalen

Cruciaal voor een omnichannel-strategie is het integreren van de kanalen – door voorraad en beschikbare informatie te integreren en de klant een uniforme beleving van het shoppen te geven. Bedrijven zoals Macy’s, Staples, Nordstrom, John Lewis en M&S hebben fors geïnvesteerd in hun omnichannel-aanpak. Om omnichannel mogelijk te maken moeten vier uitdagingen worden aangepakt, aldus Patrick Haex:

  • seamless transparantie van orders, voorraden, retouren en één voorraadpositie onafhankelijk van het kanaal: met andere woorden, het ontsluiten van de voorraden over de kanalen heen zodat deze maximaal benut kan worden voor de verkoop;
  • snelle en accurate afhandeling van orders van zowel retail en Direct-to-Consumer: nieuw hierbij is het verschepen van producten vanuit de winkel naar de klant;
  • accuraatheid van de voorraden in de winkel: winkelpersoneel moet snel het artikel vinden in de backroom of in de winkel zelf;
  • verandering van de organisatie en key performance indicators inclusief bonussen: denk aan het niet meer rapporteren per sales-kanaal, het motiveren van winkelpersoneel voor e-commerce orders en het tegengaan van interne competitie.

Thema's

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI