Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse kantorenmark eruit? Waar liggen de kansen, waar de bedreigingen? Wat kunnen eindgebruikers, ontwikkelaars, kantoorbellegers en overheden verwachten voor 2019. Het nationale kantorencongres geeft de antwoorden.

Op 29 januari vindt het jaarlijkse door Vastgoedjournaal georganiseerd nationale Kantorencongres 2019 plaats in Amsterdam. René Buck, directeur Buck Consultants International is de dagvoorzitter van de bijeenkomst. Maurice Kuipers, senior adviseur Buck Consultants International gaat verder in op:

  • (on)aantrekkelijkheid van het Nederlandse vestigingsklimaat. 
  • betekenis Brexit voor Nederlandse kantorenmarkt.
  • mobiliteit op de kantorenmarkt: groeien, krimpen en verhuizen.

Andere sprekers zijn o.a.:

  • Sven Bertens, Head of Research JLL
  • Remko Dickhaut, partner M7 Real Estate en Mark Debets, COO LRC Group
  • Annelou de Groot, Member of the Management Board & Head of Development
  • Frédéric van der Planken, Managing Director Whitewood Group
  • Alexandra Boot, eigenaar Boot Advocaten B.V

Voor meer informatie neem contact op met Maurice Kuipers, senior adviseur Buck Consultants International, tel. 024-3790222, maurice.kuipers@bciglobal.com.

Zie Kantorencongres 2019 voor meer informatie over het congres.

Wat kunt u verwachten?

De Nederlandse kantorenmarkt laat op verschillende fronten een grote dynamiek zien. Aan de ene kant zien we een grote toestroom van met name buitenlandse partijen, die op zoek zijn naar goed verhuurde kantoren. Maar die zijn op steeds meer locaties schaars met als gevolg stijgende prijzen en dalende aanvangsrendementen.

Aan de andere kant zien we de sterk veranderende wensen van de kantoorgebruikers. Die willen veel meer flexibiliteit in het huurcontract dan voorheen mogelijk was. Ook zien we de sterke opkomst van flexibele kantoorconcepten met coworking faciliteiten zoals Spaces, Mindspace en WeWork die steeds meer kantoormetrages opnemen om die vervolgens door te verhuren aan kleine bedrijven en ZZP’ers.

Niet alleen moeten kantooreigenaren en -ontwikkelaars met deze trends rekening houden, maar ook met strenge overheidswetgeving. Zoals de minimale energielabel C verplichting per 1 januari 2023. Het overgrote deel van het kantorenareaal is echter nog niet zover. Kantorenbeleggers wacht nog een grote kostenpost, niet alleen in de maatregelen om het gebouw te verduurzamen, maar ook in de vorm van de gemiste huur in de verbouwperiode.

Bij deze bijeenkomst wordt u door deskundigen in het veld goed bijgepraat over de stand van zaken voor wat betreft de wensen van (toekomstige) kantoorgebruikers, nieuwe technologieën maar ook waar de grootste beleggingskansen zijn. Is dat de Randstad of kunnen we ook daarbuiten gaan kijken? En: zijn campussen de kantoren van de toekomst?

Bron: Vastgoedjournaal

Ontvang nieuws van BCI