Op een terrein van 7,5 ha verrijst een 40 miljoen euro kostend, modern bedrijfscomplex, dat aan zeer hoge duurzaamheidsstandaarden voldoet. Medio volgend jaar trekken er honderden werknemers in.

Een mooie parel voor de Nederlandse high tech-industrie, zo kan Lely worden omschreven. Het 65 jaar oude familiebedrijf dat zich specialiseert in agrotechnische machines heeft zich ontwikkeld tot toonaangevende ontwikkelaar en producent van o.a. melkrobots, geautomatiseerde voersystemen en stalreinigers. Het bedrijf kent ruim 1.600 werknemers, is actief in meer dan 60 landen en heeft een omzet van 500 miljoen euro.

Huisvestingsstrategie

De groei van de omzet noopten het van oudsher in Maassluis gevestigde bedrijf in 2008 tot een verplaatsing van een deel van haar activiteiten naar Rotterdam. De wens om de activiteiten op één plek te concentreren bleef echter. Buck Consultants International werd ingeschakeld om het bedrijf te adviseren over haar huisvestingsstrategie en mogelijke alternatieve vestigingsplaatsen. Na locaties in binnen- en buitenland te hebben geanalyseerd, bleek het uiteindelijk toch mogelijk om in de Dijkpolder in Maassluis uit te breiden. Een lastig ruimtelijk-ordeningstraject moest worden doorlopen, gezien de ligging van de Dijkpolder, de combinatie met toekomstige woningbouw en de door Lely gevraagde snelheid. Maar: eind goed – al goed, en dus tevreden gezichten bij Alexander van der Lely, CEO van Lely en burgemeester Karssen van Maassluis toen de eerste paal de grond inging.

Nieuwbouw

De nieuwbouw brengt de kantoor- en productiemedewerkers van de vestigingen in Maassluis onder één dak. Het bestaande gebouw voor de productie van machines voor ruwvoederwinning voldoet nog uitstekend en wordt gekoppeld aan de nieuwbouw. Daarnaast keert de productie van melkrobots, stalproducten en voerapparatuur terug in Maassluis. In totaal zullen ongeveer 175 engineers in de gebouwen worden ondergebracht. De toekomstige werkomgeving zal de medewerkers nog meer ruimte voor creativiteit en innovatie bieden op basis van moderne werkmethodes, zoals ‘Work Smarter’ (Het Nieuwe Werken) en ‘Lean’. ‘Work Smarter’ moet bijdragen aan efficiënter en effectiever samenwerken, opdat Lely haar groei kan realiseren. Bovendien maakt het Lely’s profiel als moderne, professionele en aantrekkelijke werkgever nog krachtiger.

Hoogst haalbare niveau van duurzaamheid

Het Rotterdamse architectenbureau ConsortArchitects ontwikkelde het Masterplan voor de locatie in Maassluis, tekent voor het ontwerp en voert de bouwdirectie. ConsortArchitects begeleidt Lely ook in het traject naar BREEAM certificering van zowel het kantoor als de productiehal. BREEAM is een integrale beoordelingsmethode, gebaseerd op duurzaam gebruik van onder andere energie, ecologie, transport, materialen en gezondheid. Bij de certificering worden werkmethoden, materialen, installaties en zelfs het onderhoud gewogen. De duurzaamheid van het nieuwe bedrijfscomplex van Lely zal ver boven het gemiddelde niveau liggen. Lely ambieert het hoogst haalbare niveau: de BREEAM score ‘Excellent’ voor het kantoor en ‘Outstanding’ voor de productiehal. In Europa is deze hoogste duurzaamheidsonderscheiding voor een gebouw met industriefunctie nog niet eerder toegekend.

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI