MENASA, de geografische coalitie van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië, is één van de economisch sterkst groeiende regio’s ter wereld. Het gebied kenmerkt zich door economische groei die in de dubbele cijfers loopt en een groeiende middenklasse die meer gaat consumeren. Toegangspoort tot deze beloften: Dubai.

De MENASA regio –inclusief India- bestaat uit meer dan 20 landen met 2,2 miljard inwoners, zo’n 30% van de wereldbevolking. Belangrijke asset: meer dan de helft van de wereldwijde olievoorraad. Vanuit logistiek perspectief biedt Dubai met haar zee- en luchthaven excellente regionale verbindingen, hetgeen resulteert in lagere kosten en betere dienstverlening. De luchthaven handelt bijna 2.5 miljoen ton luchtvracht af, dat is zo'n 40% meer dan Amsterdam Schiphol; de zeehaven van Dubai is inmiddels de top-10 van de wereldranglijst binnen gedenderd.

Logistiek clusterplan

De Raad van Bestuur van de nieuwe luchthaven DWC Al Maktoum, vroeg Buck Consultants International een strategische visie en een logistiek clusterplan te ontwikkelen. Basisgedachte is dat de MENASA-regio (inclusief India), economisch zo groeit dat de regio niet meer vanuit West-Europese distributiecentra wordt beleverd, maar vanuit een ‘eigen’ in de regio gevestigd distributiecentrum. Dubai gooit daarbij hoge ogen. “We hebben een gedetailleerde value propositie uitgewerkt voor 6 sectoren, namelijk fashion retail, life sciences, goederen met beperkte houdbaarheid, IT & telecom, olie & gas en reserveonderdelen”, aldus Carlo Peters, projectleider voor deze opdracht. Het uitbouwen van een logistiek cluster wordt met name gestimuleerd door de toenemende vraag naar hoogwaardige logistieke en aanverwante diensten. Buck Consultants International heeft DWC bijgestaan met gedetailleerde roadmaps, actieplannen en databases van bedrijven die mogelijk geïnteresseerd zijn in het openen van een vestiging in Dubai.

Thema's

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI