We gaan niet opeens anders wonen, werken en kopen, omdat er nu een nieuw virus door het land raast. Op de lange termijn zullen de grote, bestaande trends zoals verstedelijking blijven.

René Buck, directeur Buck Consultants International

Dat zegt René Buck, ceo en oprichter van Buck Consultants International. Buck is één van de sprekers tijdens Talk of the Town op 17 juni, een online talkshow over de toekomst van Nederland georganiseerd door de Provada en Vastgoedmarkt.

‘De strijd om de ruimte in Nederland zal de komende vijftien jaar nog wel doorgaan. Zelfs als je er nog een aantal wijken aan de rand van de steden bijbouwt, zal de druk op de stad aanhouden,’ zegt Buck. De invloed van de coronacrisis op de lange termijn wordt stelselmatig overdreven, vindt hij. ‘Ook na vorige epidemieën zijn steden blijven groeien. Mensen zijn sociale wezens en ontmoetingen en interactie komen sneller tot stand in de stad. Wall Street zou ook prima in een bunker in de woestijn kunnen zitten, maar toch zitten ze allemaal op een kluitje in de stad. Dat is echt niet opeens helemaal anders.’

Eerst technische analyse, dan politiek

Maar dat betekent niet dat we op dezelfde voet door moeten gaan. De druk op de stad mag dan blijven, we kunnen er wel slimmer mee omgaan, meent Buck. ‘Wat je nu vooral ziet gebeuren is dat de wethouder Wonen ergens woningen wil, de wethouder van Economie wil bedrijven en de wethouder Onderwijs wil een ROC. Eigenlijk moet je vóór politieke besluitvorming zorgvuldig de verschillende functies analyseren op mogelijkheden en belemmeringen en dan pas politieke besluiten nemen. Dan krijg je geen wethouder meer die zijn hakken in het zand zet en zegt: ‘ja, maar hier zouden we toch een schouwburg doen?’. Het huidige probleem is dat de strijd om de ruimte te snel een politiek proces is en zorgvuldige analyses in de weg staan. Daardoor duurt de besluitvorming extra lang’.

Geen centrale regie

Een veelgehoorde oplossing voor de impasse waarin lokale overheden vaak verstrikt raken bij invulling van de bebouwde omgeving is een centrale directieve rol van het Rijk. Maar daar ziet Buck geen heil in. ‘Het is een leuk debatonderwerp, maar niet meer dan dat. Het lijkt me volstrekt onwenselijk, onhaalbaar en ongelukkig als de Rijksoverheid gaat bepalen wat er precies bij het centraal station van Eindhoven moet komen. De regio en de gemeenten zijn aan zet. Wat je als centrale overheid wél kunt doen is strenge richtlijnen geven en overheden daaraan houden. Het Rijk zegt dan bijvoorbeeld: als je niet binnen 12 maanden met een plan komt om 1.000 woningen te bouwen, dan nemen wij de regie over. Of: voor de twintig beste woningbouwplannen hebben we miljoenen beschikbaar. De stok en de wortel.’

Bron: Servaas van der Laan, Vastgoedmarkt
9 juni 2020

 

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI