Minder regels, meer doen. Al jaren belooft de overheid aan ondernemers om de regeldruk in ons land te verminderen, en zo vrij baan te geven aan het ondernemerschap. Maar het blijkt in de praktijk lastig om dit voor elkaar te krijgen in ons dichtbevolkte land. Er is altijd een ander belang wat geschaad kan worden, en dit vraagt in ons poldermodel om een zorgvuldige afweging. Een verworvenheid waar we trots op zijn, maar het zorgt aan de andere kant ook voor langlopende procedures, uitgestelde investeringen en zuchtende ondernemers.

De Wereldbank vergelijkt al jaren in haar jaarlijkse publicatie ‘Doing Business’ de concurrentiekracht van vrijwel alle landen in de wereld. De 2013 editie is net uitgekomen. Eén van de business cases die wordt gebruikt om de mate van ‘red tape’ voor ondernemers te meten is de procedure om een warehouse voor consumentenartikelen te bouwen op een kavel van 1 hectare nabij de hoofdstad van een land. Welke procedures moeten worden doorlopen, hoe lang duurt dat en wat zijn de kosten?

De resultaten van deze business case zijn niet positief voor Nederland. Er moeten gemiddeld 14 procedures doorlopen worden, waarvan het verkrijgen van een bouwvergunning verreweg het langst duurt en het meeste kost. In totaal duurt het ‘red tape’ traject gemiddeld 159 dagen, oftewel 5 maanden voordat alle procedures voor bouw van een warehouse in Nederland doorlopen zijn. Dat is korter dan in België en Frankrijk, maar een stuk langer dan in Duitsland en de UK, waar de procedure net iets minder dan 100 dagen duurt. We zijn in Europa dus zeker niet ‘the best in class’, terwijl ik het over een land als Singapore (26 dagen) nog maar niet heb. In Oost-Europa duurt het wel weer een stuk langer, tot bijna 1 jaar in Rusland.

Wat betreft de kosten van de procedure is het helemaal huilen met de pet op. We zijn het duurste jongetje van de klas: u bent bijna 29.000 Euro kwijt aan vergunningskosten bij de overheid voordat u uw warehouse van 1 ha in de hoofdstad in gebruik kan nemen. Dat is een stuk duurder dan in omliggende West-Europese landen, waar u tussen de 15.000 en 21.000 Euro kwijt bent. Uiteraard is het nog een stuk goedkoper in Oost-Europa (iets minder dan 5.000 Euro in Polen en Roemenië, en zelfs onder de 1.000 Euro in Slowakije), alhoewel het hier alleen gaat om de officiële kosten.

Natuurlijk vormt deze ‘red tape’ aan overheidsprocedures en –kosten maar een zeer beperkt deel van de investeringskosten bij een nieuw warehouse. Maar toch moeten deze 29.000 Euro aan kosten en 159 dagen doorlooptijd aangepakt worden, want ook de overheid moet laten zien dat zij niet voor de zesjescultuur in ons land gaat. Doorlooptijd en kosten met 1/3de verkorten lijkt me een mooi streven, dan zijn we concurrerend met Duitsland en de UK. Logistiek is een topsector, en daar hoort ook een efficiëntere afhandeling van bouwprocedures tegen Europees concurrerende kosten bij. Kortom: minder regels, meer doen!

Meer weten over dit item?

Ontvang nieuws van BCI